Jakie okazje będą czczone na krakowskiej uczelni

W winnicy UJ zebrano winogrona na wino lodowe

PAP-Nauka w Polsce

W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni (woj. małopolskie) po raz pierwszy zebrano zamarznięte na krzewach winogrona z przeznaczeniem na wino lodowe.

Jak poinformował PAP w środę Adam Kiszka, kierownik Rolniczego Zakładu Doświadczalnego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach, zamarznięte winogrona udało się zebrać przy bardzo sprzyjającej aurze, czyli mrozie sięgającym prawie – 12 stopni Celsjusza. „Sam zbiór był błyskawiczny, trwał około godziny” – dodał.

W jego ocenie owoce są dobrej jakości, zawierają około 40 proc. cukru, przy normie wynoszącej 20 proc.

Teraz moszcz będzie fermentował przez pół roku, a następnie wino czeka 1,5-roczne dojrzewanie. Wino lodowe to trunek ekskluzywny. Ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje 10-15 litrów moszczu.

Trunek wytworzony w winnicy UJ prawdopodobnie zostanie przeznaczony do czczenia specjalnych okazji na krakowskiej uczelni…..

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: