Przeznaczony do czczenia specjalnych okazji na krakowskiej uczelni

Winnica UJ zamierza wyprodukować wino lodowe

GW

Wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron, zamierza wytworzyć w tym sezonie winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni. Na razie jej pracownicy czekają na odpowiedni mróz, aby zebrać owoce.

….Wino lodowe to trunek ekskluzywny. Ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje 10-15 litrów moszczu. Potem wino musi fermentować dwa lata, a następnie leżakować. Dlatego trunek wytworzony w winnicy UJ prawdopodobnie zostanie przeznaczony do czczenia specjalnych okazji na krakowskiej uczelni. Do sprzedaży może trafić niewielka liczba butelek.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: