UJ produkuje najlepsze wina, ale co z ‚produkcją’ naukową ?

Kraków: wino UJ podbija Europę

Gazeta Krakowska

We wrześniu ruszają zbiory owoców w winnicy w Łazach pod Krakowem.

Winnica ma już na swoim koncie 13 medali, w tym pierwsze miejsce w konkursie win uniwersyteckich w Mariborze w Słowenii, gdzie w 2010 roku w szranki stanęło 19 uniwersytetów. Novum Hibernal, rocznik 2008, okazało się najlepszym winem w kategorii białych wytrawnych i zdobyło tytuł czempiona. W marcu tego roku za czempiony zostały uznane czerwone Rondo i biała Jutrzenka z 2009 roku (I Galicyjski Konkurs Win w Boguchwale).

Wina Uniwersytetu Jagiellońskiego są wykorzystywane głównie podczas oficjalnych spotkań i uroczystości. Na razie nie trafią do masowej sprzedaży. – Za mało go produkujemy – nie ukrywa Adam Kiszka.

Reklamy

Jedna odpowiedź

  1. Wino musi być mocne skoro po uroczystej konsumpcji biesiadnicy mają trudności z produkcją naukową. A może by winem podzielić się ze spoleczeństwem ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: