Zagraniczne trofea UJ

UJ ma wino, koneserzy chrapkę

Rz

Uniwersytet Jagielloński produkuje trunek od 2005 r. Zdobywa już trofea na zagranicznych konkursach.

W sylwestrową noc wybrani mogą już wznosić toast, na przykład za pomyślność Uniwersytetu Jagiellońskiego w roku 2010, winem produkowanym przez krakowską Alma Mater. Wybrani, bo butelek uczelnianego Novum na sklepowych półkach jeszcze nie ma. – By koneserzy mogli po nie sięgnąć, muszą one pokonać biurokratyczne bariery – uprzedza rektor UJ prof. Karol Musioł, pomysłodawca produkcji pierwszego w kraju uniwersyteckiego wina. – Chcemy też zaoferować Małopolsce m.in. laboratoria uniwersyteckie do kontroli jakości wina…

UJ zamierza się specjalizować w winach białych, na razie najbardziej udało się czerwone. Tak przynajmniej ocenili w lipcu znawcy na międzynarodowym konkursie Vinoforum Trenčín 2009 (Słowacja). Uniwersyteckie rondo zdobyło brązowy medal spośród zgłoszonych 450 win z 18 krajów.

Wino z UJ zostało także zaprezentowane na Międzynarodowym Konkursie w Mariborze na Słowenii i otrzymało w rankingu 16,85 punktów na 20 możliwych do zdobycia. Zwycięzca uzyskał 18,25. Do tego można jeszcze dorzucić trzy brązowe medale na konkursie Enoexpo 2009 za wina: Hibernal, Muscat i Rondo…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: