Maius – taką nazwę będzie nosiło wino wytwarzane w winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni. Rektor uczelni rozstrzygnął konkurs na nazwę dla trunku.
W drodze losowania wyłoniony został zwycięzca, który otrzyma pierwszą nagrodę – skrzynkę zawierającą sześć butelek najlepszego wina z uniwersyteckiej winnicy.
Wśród zgłoszonych nazw aż jedenastokrotnie pojawiła się propozycja: gaudeamus, czterokrotnie: alma mater i jagiellońskie, trzykrotnie magnificencja i in vino veritas, dwukrotnie: absolutorium, honoris causa, rektorskie, vivat akademia, bachus.
Winnica, która powstała w 2004 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni, zajmuje obecnie powierzchnię ponad 1 hektara. Dzięki tegorocznym zmianom w przepisach akcyzowych może ona legalnie produkować i sprzedawać wytwarzany trunek.
Filed under: Przegląd prasy | Tagged: maius, produkcja, UJ, wino |
[…] na jubileuszu KRASP serwowano wino pędzone nielegalnie (zapewne w ramach dobrych obyczajów). Po paru latach udało się wyprodukować wino legalnie. Ale żeby tyle czasu potrzebowała uczelnia na poznanie przepisów prawa.? A ta uczelnie podobno […]